Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Ania: W wyborach startują 3 partie: Partia Niebieskich,Partia Żółtych i Partia Pomarańczowych.Na dwa
miesiące przed wyborami sytuacja wyglądała następująco:
−poparcie dla Niebieskich było o połowę większe niż poparcie dla Żółtych
−poparcie dla Pomarańczowych było o 25% większe niż poparcie dla Żółtych,
−co czwarty wyborca nie był zdecydowany ,na kogo głosować.
a)Po upływie miesiąca Niebiescy zyskali 8 punktów procentowych poparcia,Żółci stracili 25%
poparcia ,a liczba niezdecydowanych zmniejszyła się do 15% wyborców.Ile procent wynosiło
wówczas poparcie dla Pomarańczowych?
7 lis 11:12
aniabb: 32%
7 lis 11:16
Ania: A jak to obliczyłaś?Możesz napisac
7 lis 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
N, Z , P −−− oznaczają poparcia dla poszczególnych partii
x −−− niezdecydowani
warunek

N+Z+P + x = 100%
N*2 = Z
P = 1.25Z
x = 25%
masz układ czterech równań z czteroma niewiadomymi −−− rozwiąż go.
podpunkt a) w tym momencie stanie się banalnie prosty
7 lis 11:23
aniabb: raczej N=1,5 Z
3,75Z=75%
Z= 20%
N=30%
P=25%
po 2 miesiącach
N=38%
Z=15%
x=15%
P=100−38−15−15=32%
7 lis 11:29