obliczanie granic
54321: oblicz granice
a) an= 3√n3+8
b) bn= 3√8n3+4n2−2n
korzystajac z twierdzenia o trzech ciagach oblicz granice cn= n (1/(n2 +1)+(2/n(2 +2)+...+
n/(n+n2)). bardzo prosze o pomoc. z gory dziekuje.
7 lis 11:07
Ajtek:
a) limn→∞3√n3(1+(8/n3)=limn→∞n*3√1+0=∞
Przykład b analogicznie. Z twierdzeniem o trzech ciągach muszę chwilę pomyśłeć, jak to
ograniczyć.
7 lis 11:13
Krzysiek: b) może nie analogicznie...
| | a3 −b3 | |
skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a2 +ab+b2 | |
c) od dołu ograniczasz przez sumę najmniejszych ułamków od góry przez największe ułamki
7 lis 11:16
Ajtek:
Cześć
Krzysiek, faktycznie nie. Nie dopatrzyłem, że −2n jest poza pierwiastkiem

.
7 lis 11:17
54321: czyli ktore to najmniejszei najwieksze ulamki w c? bo ja ogolnie pierwszy raz sie spotykam z
tw. o trzech ciagach
7 lis 14:02
Krzysiek: | | 1 | | n | |
najmniejszy z ułamków to to |
| a największy to: |
| |
| | 1+n2 | | n+n2 | |
| | 1 | | n | |
n ( n* |
| ) ≤cn ≤n (n* |
| ) |
| | 1+n2 | | n+n2 | |
7 lis 14:23
Kate: a dlaczego tam w tym 3 sa w nawiasach te "n"
8 lis 18:44