Zbiezność szeregów
Olek: Zbadaj zbieznosc szeregów
| | √n2+√n−√n2−√n | |
∑ |
| − tu mam zbadać korzystajac z kryterium porównawczego. |
| | √n | |
Mnoze przez sprzezenie, redukuje i nie wiem co dalej
7 lis 10:58
Olek: W tym drugim mam korzystac z d'Alemberta. Stosuje to kryterium i rownież sie zacinam

Ktos pomoze z tymi dwoma?
7 lis 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 2n*ln (n!) | | 2n*ln (n!) | |
| = |
| = |
| 2(n+1)ln((n+1)!) | | 2nln((n)!) + 2nln(n+1) + 2ln((n+1)!) | |
| | 2nln(n+1) + 2ln((n+1)!) | |
= 1 − |
| < 1 |
| | 2nln((n)!) + 2nln(n+1) + 2ln((n+1)!) | |
skorzystałem z:
log a*b = log a + log b
7 lis 11:07
Krzysiek: a) największa potęga w mianowniku to będzie 'n' ,
√n2 +... =n
√1+..
zatem jest przypuszczenie że szereg będzie rozbieżny. Więc szacuj od dołu by tego dowieść
| | 1 | | ln(n!) | | 1 | | ln(n+1)! | | 1 | |
b) |
| |
| ≤ |
| |
| = |
| |
| | 2 | | ln(n+1)! | | 2 | | ln(n+1)! | | 2 | |
7 lis 11:08
Olek: Ok dzieki
7 lis 11:28