oblicz najwieksza wartosc funkcji
Dorota: f(x)=−3(x+4)do drugiej −7. dla jakiego argumentu funkcja ja osiaga?
16 maj 11:18
16 maj 11:30
Dorota: dzieki ale tyle to i ja wiem
16 maj 11:35
imię lub nick: współrzędne wierzchołka:
W=(−4;−7)
ramiona paraboli będą skierowane w dół, oznacza to że funkcja przyjmie waratość największą w
wierzchołku.
dla argumentu −4, przyjmie wartość−7
16 maj 11:42
Dorota: ale jak obliczyc najwieksza wartosc funkcji? moglabys/moglbys mi to wszystko dokladnie
rozpisac?
16 maj 11:47
imię lub nick: w tej postaci po prostu odczytujesz ją z wierzchołka (współrzędna y wierzchołka)
gdy masz ją w postaci:
y=ax
2+bx+c
korzystasz ze wzoru:
16 maj 11:56
imię lub nick: Δ=b2−4ac
16 maj 11:57
Dorota: z delty...?
16 maj 11:58
imię lub nick: powiedz czego nie rozumiesz
16 maj 12:00
Dorota: wszystkiego...
16 maj 12:01
Dorota: zacznijmy od poczatku...
16 maj 12:01
Dorota: najwieksza wartosc funkcji to jest 4? bo −7 nie... bo jest na minusie tak? i jak mam obliczyc
ta wartosc? jakim sposobem?
16 maj 12:02
imię lub nick: −7 jest największą wartością tej funkcji
jak wstawisz za x w tym wzorze −4 to otrzymasz −7
większej wartości ta funkcja nie osiągnie
16 maj 12:04
imię lub nick:
16 maj 12:07
Dorota: aha... i nie rozumiem tego pytania

la jakiego argumentu funkcja ja osiaga?
16 maj 12:10
imię lub nick: źle narysowałem

−4 miało być po drugiej stronie osi Y
16 maj 12:11
imię lub nick: argumenty funkcji to x, wartości to y
jak widzisz na rysunku: dla x=−4 y=−7
16 maj 12:12
Dorota: no dobra... dzieki

czyli ta parabola ma byc po drugiej stronie?
16 maj 12:13
Dorota: no i wszystko jasne

dziekuje bardzo
16 maj 12:14
Dorota: a pomozesz mi teraz w innych zadaniach?

to przejdz teraz do strony glownej zadan i tam beda moje inne zadania...
i jakbys mogl mi pomoc

bylabym Ci bardzo wdzieczna
16 maj 12:16
imię lub nick: tak po lewej stronie (wierzchołek powinien znajdować się w III ćw. układu)
16 maj 12:16
Dorota: prooooooooosze...
16 maj 12:20