pomoże mi ktoś ??
Kasia01: zadanie1.
dane sa funkcje o rownaniach f(x)=2x+13 oraz g(x)= −3x−7.
wyznacz współrzędne punktu przecięcia sie tych funkcji
7 lis 10:38
aniabb:
2x+13 = −3x−7 policz
7 lis 10:41
Kasia01: 2x+3x= −7−20
5x=−20 / 5
x= −4
a pozniej mam zrobić tak:
f(x)>g(x)
i tak samo wyjdzie

2x+13>−3x−7
2x+3x>−13−7
5x>−20 / 5
x> −4
7 lis 10:43
aniabb: potem y liczysz z którejkolwiek
y=2*(−4)+13 = 5
lub
y=−3*(−4)−7 = 12−7 = 5
współrzędne punktu przecięcia się funkcji (−4;5)
7 lis 10:47
Kasia01: dzieki wielkie

a powiedz mi czy dobrze myśle do tego zadania:
wiedzac ze x=−2 jest miejscem zerowym f(x)=
32x+b, wyznacz b
to pod x mam wstawic −2 i obliczyc
7 lis 11:17
Kasia01: pomoże mi ktoś z tym zadaniem
7 lis 11:30
Krzysiek : | | 3 | | 3 | |
Kasia . f(x)= |
| x+b mozemy zapisac jako y= |
| x+b . ⇒y=1,5x+b.
|
| | 2 | | 2 | |
Wiemy z ex=−2 i jest miejscem zerowym . zauwaz ze miejsca zerowe odczytujemy na osi OX . Tak?
tak.
To wspolrzedna x=−2, a ile rowna sie wspolrzedna y jesli x=−2 jest miejscem zerowym ? Pomysl
. Zopbacz ze rowna sie 0 .
Mamy wiec wspolrzedne punktu zerowego (−2,0)
Teraz do rownania y=1,5x+b podstawiamy za x=−2 (tak jak dobrze myslalas)
a za y =0 wiec 0=1,5*(−2)+b⇒b=3
Wiec nasza funkcja bedzie miala postac y=1,5x+3
Teraz zobacz na osi OX punkt ma wspolrzedne(. x,0) a jakie bedzie mial na osi OY . Na osi Oy
bedzie mial wspolrzedne (x=0.y) czyli (0,y)
Mysle ze o to chodzilo
7 lis 13:27