trygonometria
pepe: Potrzebuje pomocy przy dwóch zadankach
2cos2x<3sinx
1tgx−cosx=1−sinx2sinx
7 lis 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos2x = 1−sin2x
i podstawienie robisz
t=sinx
masz wielomian drugiego stopnia ... rozwiązuj
7 lis 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
zał.
cosx≠0
sinx≠0
| 1 | | cosx | | 1−sinx | |
| − cosx = ctgx − cosx = |
| − cosx = cosx( |
| ) |
| tgx | | sinx | | sinx | |
| | 1−sinx | | 1−sinx | |
cosx( |
| ) = |
| |
| | sinx | | 2sinx | |
1
o
1−sinx≠0
wtedy
x = .....
2
o
1−sinx=0 ⇔ 1=sinx −−− patrz założenia
7 lis 10:43
pepe: okej, ale dalej czegoś nie rozumiem...
Wychodzi mi t=1/2, albo t=−2. Co za tym idzie sinx=12 albo sinx=−2, co jest bzudrą, bo
przecież wykres sinusa przyjmuje wartości od −1 do 1. No to biorę sinx=12, zamieniam,
wychodzi mi, że
x=π6+2kπ oraz x=56π+2kπ.
Ale w tym przedziale sin jest zawsze większy od zera. Zrobiłem gdzieś błąd, czy rozwiązaniem
jest zbiór pusty?
7 lis 10:59