ruch postępowy
Akryl: Pod jakim kątem do brzegu rzeki o szerokości d=500m musi płynąć łódka, aby osiągnąć na drugim
brzegu punkt odległy o x=100m od punktu startu. Prędkość łódki v1=10m/s, a prędkość nurtu
rzeki v2=5m/s.
7 lis 10:25
Artur_z_miasta_Neptuna:

jak wyznaczyć α

y∊(0;5>
x∊(0;10>
zauważ, że danych zadania wynika, że:
| | x | |
x*czas = 500m ... (5−y)*czas = 100m .... czyli |
| = (5−y) |
| | 5 | |
| | y2 | | x2 | |
sin2α + cos2α = |
| + |
| = 1 ⇔ x2+y2=1 |
| | 100 | | 100 | |
masz dwa równania z dwoma niewiadomymi ... wyznacz x i y
| | y | |
następnie mając to obliczysz sinα = |
| ... i wyznaczy kąt α |
| | 10 | |
7 lis 10:52
aniabb: x2+y2=100
7 lis 10:57
aniabb: tylko wychodzą brzydkie pierwiastki

ale to fizyka .. x=3,0984
7 lis 10:58
Akryl: x5=(5−y)
x2+y2=1
x5=(5−y)
x=√1−y2
licze y:
√1−y25=(5−y)
√1−y2=5(5−y)
1−y=25−5y
y=6
sinus wychodzi 0,6 więc 37° a ma wyjść 108°, co robię źle?
7 lis 11:15
Akryl: o aniabb nie zauważyłem twojego posta, policze z tym 100
7 lis 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt ... x
2 + y
2 = 100 oczywiscie
7 lis 11:19
Akryl: aniabb faktycznie x=3,0984 to jest dobry wynik, tylko co robie źlę w obliczeniach że wyszło mi
3,75?
7 lis 11:20
aniabb: ja miałam odwrotnie zmienne

a u ciebie jest źle bo to ma być kąt do brzegu a na rysunku
jest do normalnej
7 lis 11:24
Akryl: tak, ja wiem wyjdzie 18° i dodam sobie do 90°, tylko jak Ci wyszło to x=3,0984?
7 lis 11:31
aniabb: x
2+y
2=100
y=25−5x
x
2+625−250x+25x
2−100=0
26x
2−250x+525=0 delta...(wolfram

)
7 lis 11:36
Akryl: skąd się to wzieło?: x2+625−250x+25x2
7 lis 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2 + (25−5x)2 = 100
x2 + 625 − 250x + 25x2 = 100
z tego miejsca
7 lis 11:44
Akryl: faktycznie, dziękuje wam.
7 lis 11:46
Akryl: a jeszcze jedno

jak z tego: x2+y2=100 wyszło Ci y=25−5x
7 lis 11:52
Akryl: aaa to nie tak!

y=25−5x wyszło z tego równania, ok już wiem
7 lis 11:55
Akryl: no właśnie, jak Ci to wyszło y=25−5x nie zapomniałaś tej dziesiątki spod pierwiastka?
7 lis 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
ania ma odwrotnie niewiadome do tego co ja napisałem na samym poczatku
7 lis 12:00
Akryl: znów edytuje

x/5=(5−y)
x=25−5y
25−x=5y
y=(25−x)/5
czemu mi tak wychodzi?
7 lis 12:03
Akryl: aha! ok dzięki
7 lis 12:04
Akryl: a wytłumaczyłbyś mi skąd się wzieło w ogóle to x/5?
7 lis 12:05
aniabb:

z proporcji
x/500 =(5−y)/100
7 lis 12:11
7 lis 12:14