matematykaszkolna.pl
przekroje, rzuty kajtek: witam, czy znajdzie sie osoba ktora pomoze mi jak narysowac 3 rzut takiego czegos? ⇒http://www2.zippyshare.com/v/73386304/file.html
7 lis 08:59
Artur_z_miasta_Neptuna: trzeci rzut ... czyli od prawej masz zrobić jakiś konkretny przekrój czy po prostu widok od prawej/lewej
7 lis 09:11
kajtek: przekroj juz jest, zostajemi tylko rzut z lewej strony, mam z tym problem
7 lis 09:13
kajtek: zastosowalem przekroj stopnmiowy jego przebieg to niebieska linia, w rzucie głowny go zaznaczylem
7 lis 09:17
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek nie pamiętam tylko jak prezentują się owalne krawędzie (ale o ile pamiętam to nie są zaznaczane jako krawędź) na niebiesko zaokrąglone krawędzie wysokości poszczególnych części bierzesz z przekroju A−A nie wiem czy zaokrąglenia ścian w podstawie są jakoś zaznaczane czy nie (nie pamiętam już tego)
7 lis 09:20
aniabb: rysunek
7 lis 09:21
aniabb: z rysunku wynika że koniec górnej ma być równy z końcem dolnej
7 lis 09:22
Artur_z_miasta_Neptuna: Aniu ... niezgodze sie z brakiem krawędzi przed wypustkiem tak samo jak brakiem krawędzi w górnej częsci wypustka
7 lis 09:23
kajtek: ahaa, kurcze niby takie proste ale nie za bardzo to widze, ale dzieki, a mozesz mi powiedziec czy dobrze zaznaczylem przekroj?
Artur_z_miasta_Neptuna: ach przerywanymi zaznacza się to co niewidoczne krawędzie emotka zapomniałem emotka
aniabb: Linia ciągła cienka służy do rysowania, cd.: • przekątnych prostokątów, kwadratów i trapezów utworzonych przez widoczne płaskie powierzchnie przedmiotów mających oś symetrii (a) • linii przenikania a w miejscach łagodnie zaokrąglonych przejść jednej powierzchni w drugą (b) • zarysów powierzchni nie obrabianych na rysunkach operacyjnych i zabiegowych (c) • znaków chropowatości (d) • ramek oznaczeń tolerancji kształtu i położenia (e)
7 lis 09:26
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek tak to według mnie powinno wyglądać
7 lis 09:27
aniabb: zgadam sie z Tobą emotka ale próba rysowania zaokrągleń mnie wymęczyła
aniabb: nadal górna krawędź za daleko od brzegu
7 lis 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna: jeżeli dolny prawy okrag 'pokrywa się' z tym lewym (patrz prawa przerywana)
7 lis 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna: ale ja tu proporcji nie trzymam ... bo szczerze −−− nie chce mi się (a oficjalnie −−− nie mam cyrkla )
7 lis 09:29
Artur_z_miasta_Neptuna: Aniu ... mi bardziej chodziło oto ... że nie zaznaczyłas w tym 'wypierdku dużym' dwóch krawędzi, które ja zaznaczyłem świadczacym o 'przesunięciu' wypierdka względem poczatku podstawy
7 lis 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna: aaa ... ta krawędź ... faktycznie ... nawet nie zauważylem emotka
7 lis 09:31
aniabb: wiem wiem .. mówiłam że się zgadzam
7 lis 09:32
aniabb: o tych zaokrągleniach jest na 30stym slajdzie http://pracownicy.uwm.edu.pl/wojsob/pliki/dydaktyka/gigi/01_wprowadzenie.pdf
7 lis 09:33
kajtek: dzieki Wam emotka za jakis czas podrzuce caly rysunek do sprawdzenia emotka
7 lis 09:35