Określ krotność pierwiastków
Michał: Liczby 3 i −2 są pierwiastkami wielomianu x5 − 15x3 − 10x2 + 60x + 72. Określ krotność
tych pierwiastków.
7 lis 06:46
ICSP: Najprościej jest po prostu itterować schemat Hornera.
albo po prostu :
x5 − 15x3 − 10x2 + 60x + 72 = x5 − 6x4 + 9x3 + 6x4 −36x3 + 54x2 + 12x3 − 72x2 + 108x
+ 8x2 − 42x + 72 = x3(x2 − 6x + 9) + 6x2(x2 − 6x + 9) + 12x(x2 − 6x + 9) + 8(x2 − 6x +
9) = (x3 + 6x2 + 12x + 8)(x2 − 6x + 9) = (x+2)3(x−3)2
x = −2 trzykrotny
x = 3 dwukrtony
7 lis 07:06
Michał: Obawiam się że Cię nie zrozumiałem. Poprzez iterowanie schematu Hornera masz na myśli dzielenie
przez 3/−2 aż pojawi się reszta?
10 lis 16:07
ICSP: Tak
10 lis 17:07
Michał: Zatem dzielę przez 3, wychodzi x4 + 3x3 − 5x2 − 28x − 24, a przy kolejnym dzieleniu
wychodzi już 9 reszty, tak więc powinien być czterokrotny?
11 lis 13:03