Pilne
ZZZ: wskaż wielomian którego pierwiastkami są liczby −2, −1, 1
A.Q(x) = (x2 + 1)(x+ 2) B.Q(x) = (x2 − 1)(x− 2) C.Q(x) = (x4 − 1)(x+ 2)
D. Q(x) = (x4 − 1)(x− 2)
6 lis 23:02
Gustlik: Przyrównaj każdy czynnik do zera, tam gdzie trzeba − rozłóż na czynniki najmniejszego stopnia i
Ci wyjdzie.
6 lis 23:06
Ajtek:
Można też podstawić te liczby i też wyjdzie. Tylko to trochę potrwa

.
6 lis 23:07
Ajtek:
Cześć
Gustlik 
.
6 lis 23:07
ZZZ: ale ja nie umiem:(
możecie rozwiązać?
6 lis 23:11
Gustlik: Np. A:
(x2 + 1)(x+ 2)=0
x2 + 1=0 ⇔ x2=−1 ⇔ równanie sprzeczne
x+2=0 ⇔ x=−2
Wielomian ma tylko jeden pierwiastek x=−2 − odpada.
Pozostałe sprawdź analogicznie.
6 lis 23:13
Gustlik: Cześć
Ajtek
6 lis 23:14
Eta:
C) (x2+1)(x−1)(x+1)(x+2)
x=1 x= −1 x= −2
Odp: C)
7 lis 00:04
Eta:
Wrrrreszcie poszedł spać
7 lis 00:34
Gustlik: No i Eta popsuła całą zabawę. A ja chciałem, żeby ZZZ sam/a wpadł/a, jak to dalej
zrobić.
7 lis 02:58