Ciągi
aga: W ciągu geometrycznym siódmym wyrazem jest 13 a piętnastym 26. Oblicz sumę
a3+a4+a5+...+a10.
Nie wiem czy dobrze robię ale q wychodzi mi 8√2...
6 lis 22:54
Gustlik: a
7=13, a
15=26
2=q
8
1) q=
8√2 lub 2) q=−
8√2
ad 1)
| | a7 | | 13 | |
obliczam a3= |
| = |
| =b1 |
| | q4 | | 8√2 | |
zastępuję a
3=b
1, a
4=b
2, ..., a
10=b
8
| | 1−q8 | | 13 | | 1−2 | |
S8=b1 |
| = |
| * |
| =... dzikie liczby, ale tak trzeba robić. |
| | 1−q | | 8√2 | | 1−8√2 | |
ad 2) analogicznie.
6 lis 23:01
aga: wlasnie przez te dzikie liczby zwątpiłam ale dobrze liczylam

Dziękuję
6 lis 23:07
Gustlik: Mała poprawka, zgubiłem potęgę w mianowniku − ma być tak:
| | 13 | | 13 | | 13√2 | |
a3=b1= |
| = |
| = |
| |
| | (8√2)4 | | √2 | | 2 | |
| | 13√2 | | 1−2 | |
S8= |
| * |
| =... ale i tak liczby hardcorowe... |
| | 2 | | 1−8√2 | |
6 lis 23:19
Eta:
"taki wytrawny korepetytor" i coś "zgubił" ?
6 lis 23:37
Gustlik: No widzisz,
Eta, mnie też się zdarza, Tobie się zdarza, ale cóż, pożartować trzeba. Na
osłodę masz ode mnie

. Pozdrawiam
7 lis 02:36
Eta:
Kto by jadł

po 2
oow nocy

Dzięki i więcej mi nie pisz takich uwag, bo mnie to "dołuje" ( a chcę jescze spokojnie pożyć)
7 lis 14:10
Gustlik: Eta, to nie były uwagi, jedynie w żartobliwy sposób zwróciłem Ci uwagę na błąd, nie masz
się czym dołować. Jeżeli Ciebie dołują takie żarty (nie uwagi

!) to chyba nie wiesz, jakie
problemy mają ludzie. Pozdrawiam serdecznie
8 lis 00:26
Bogdan:
| | qn − 1 | |
Jeśli q > 1 to stosuję: Sn = a1 * |
| , |
| | q − 1 | |
| | 1 − qn | |
a jeśli q < 1, to Sn = a1 * |
| . |
| | 1 − q | |
8 lis 01:28
Krzysiek : Ot moralnosc Kalego. Kali moze ale Kalemu nie . Gustlik Eta sie po prostu za bardzo nakrecila .
Przejdzie jej to z wiekiem tak jak i mnie .
8 lis 13:46