matematykaszkolna.pl
Szeregi Basiek: Szeregi.emotka Pytanko za 1000 punktów: Mam szereg naprzemienny:
 n 
∑(−1)n (

)n)
 n+2 
Badam zbieżność bezwarunkową, dochodząc do momentu, gdzie mam zbadać już tylko zbieżność
 n 
∑(

)n
 n+2 
Robiąc to z kryt. Cautchy'ego:
 n n 
n(

)n=

→1 dla n→
 n+2 n+2 
Mamy jedynkę, która... w zasadzie− właśnie o to pytam: Ona nam nic nie daje w tym przypadku? Tzn. nie rozstrzyga o zbieżności
6 lis 22:32
Godzio: A sprawdź warunek konieczny zbieżności szeregu emotka
6 lis 22:33
Ajtek: Cześć Basiek, napiszę szczerze, do tego etapu przypominania matmy jeszcze nie doszedłem emotka.
6 lis 22:34
Ajtek: Cześć Godzio emotka.
6 lis 22:34
Godzio: Cześć
6 lis 22:35
Basiek: Cześć, Ajtek. To trzymam kciuki, żeby Ci się chciało w najbliższym czasie sobie przypominać. emotka Godzio− mówisz o kryt. Leibniza, pkt. 1?
6 lis 22:36
Ajtek: Trochę zacząłem w piątek. Granice ciągów liznąłem w piątek. Coś czuję, że jutro polecę dalej z granicami emotka.
6 lis 22:39
Godzio: Mówię o warunku koniecznym. Granica ciągu musi być równa 0 !
6 lis 22:43
ewa: ∑an warunek konieczny to żeby an→0 przy n→
6 lis 22:44
Basiek: Dziękuję. Już dotarło. emotka Trochę za dużo różnych dziwnych rzeczy. I o to pytałam, bo Leibniz w swoim kryt. to zawarł. To byłby mój następny krok. I hm, dzięki Godzio− właśnie mnie trochę 'oświeciło'. Ajtek− a ja czuję, że jutro 'nauczę się' pochodnych.
6 lis 22:45
Ajtek: Nauczysz się, nauczysz emotka.
6 lis 22:47
Basiek: Ech, stop. próbując policzyć lim n→ mam: U({n}{n+2})n=.... (logarytmem naturalnym to potraktowałam)...= 1≠0 , więc ∑ nie jest zbieżny bezwzględnie (a więc nie jest zbieżny) i teraz stosuję kryt. Leibniza, aby policzyć, czy jest zbieżny warunkowo, tak
6 lis 22:50
Basiek: I tu... nie spełnia pierwszego warunku, więc nie jest zbieżny, ani nie jest zbieżny warunkowo, ani bezwarunkowo. Cudnie.
6 lis 22:52
Godzio:
6 lis 22:54
Basiek: Mam takie myśli dotyczące matematyki i różnych tam takich, że sama siebie zaczynam przerażać. Ale te brednie brzmią mądrze, to dobrze. Jak kolosa nie zdam, to przynajmniej będę mogła pochwalić się inteligentnie brzmiącymi słowami z matematycznego żargonu. Dziękuję Chyba, że chcecie jedną taką małą granicę ciągu policzyć.
6 lis 22:56
Ajtek: Jak zaznaczyłem, ja granicę ciągów przypominam
6 lis 23:02
Godzio: Dawoj
6 lis 23:02
Ajtek: Godzio wypiął męznie pierś. Nie wątpię, iż sprosta zadaniu emotka.
6 lis 23:04
Basiek: cn=nn+en Wygląda prosto, ale po prostu NIE UMIEM. Grrrr.
6 lis 23:06
Godzio: e ← e = nen ≤ ... ≤ nen + en = n2en = nen * n2 = e * n2 → e * 1 = e Jak coś wracam za 40 min emotka
6 lis 23:08
Ajtek: Na pierwszy rzut oka to jest e, ale nie ma tak lekko i nie jest to e .
6 lis 23:08
Ajtek: A jednak .
6 lis 23:09
Basiek: Rozważałam takie rozwiązanie, ale potem je odrzuciłam, bo stwierdziłam, że głupoty już wymyślam. Ale cóż... dziękuję Wam emotka. Ajtek− widzę, że co jak co, ale intuicję masz wyrobioną.
6 lis 23:11
Mila: e zastosuj wyłączenie
6 lis 23:12
Basiek: Mila, witaj. Chodzi Ci o:
 n 
nen(1+uUn{en}}= e*n1+

→ e
 en 
?
6 lis 23:15
Ajtek: Coś się kiedyś robiło w tych tematach. Pewne rzeczy, jak napisałaś, podpowiada intuicja, ale pewności brakuje. Widać to na powyższym przykładzie . Dobry wieczór Mila emotka.
6 lis 23:16
Mila: Tak.Witam Cię ciepło.emotka
6 lis 23:17
Basiek: Cóż, te tematy są tak ciekawie poukładane obok siebie, że ja na tym etapie zamiast wiedzy i intuicji mam misz−masz i ból głowy. Ale nie jest źle. Jutro kryterium porównawcze i relacje; no i kolokwium powinnam zaliczyć. Dziękuję bardzo za pomoc. Naprawdę jesteście niezastąpieni. emotka
6 lis 23:18
Mila: Trzymam kciuki.emotka
6 lis 23:33