Monotonicznosc
asd: Na jutrzejszym sprawdzianie z deficji bede musial wykazac, ze ciag jest rosnacy lub malejacy.
Znam założenia na to. Możecie podać jakies proste zadanie, żebym mogl pocwiczyc? Jak robic
tego typu zadania.
Z gory dzieki.
6 lis 22:15
6 lis 22:19
__std__call__: Wykaż, że ciąg
a
n = n
2 − 3 jest rosnący.
Zbadaj monotonizując ciągu:
| | √n3 + 2n2 − 4n | |
an = |
| |
| | (n − 1)(n2 + n) | |
6 lis 22:21
asd: aj przeprzaszam

Funkcja

a nie ciag! Wybaczcie
6 lis 22:22
asd: wiec?
6 lis 22:31
__std__call__: To zmień n na x i dziedzinę z N na R i licz

.
6 lis 22:37
asd: f(x) = x2 −3 tak? wykazac, ze to jest rosnace?
6 lis 22:41
asd: tutaj to widac ze wspolczynnika a
6 lis 22:43
Mateusz:
Ze współczynnika ale ty masz wykazać formalnie czyli musisz skorzystac z definicji funkcji
rosnącej.
7 lis 07:03