Dowód podzielność
.: Udowodnić, że dla n∊N parzystego n3+20n dzieli się przez 48
6 lis 22:12
Maslanek: n
3+20n=n(n
2+20)
Wiemy, że n=2k
Wtedy 48|2k(4k
2+20)
24|k(4k
2+20)
6|k(k
2+5)
k≥1, więc 6|k
2+5=k
2−1+6=(k−1)(k+1)+6.
6|(k−1)(k+1)
6 lis 22:19
Maslanek: A to nieprawda... dla k=2...
6 lis 22:20
Ajtek:
Maslanek szukaj błędu w swoich obliczeniach. Coś zjadłeś
6 lis 22:27
Eta:
n= 2k
8k(k
2+5) = 8k*[(k
2−1)+6] = 8k(k−1)(k+1) +48k
dodaj komentarz .....
6 lis 22:31
.: Dziękuję bardzo
6 lis 22:36
Maslanek: No dobra

Prawda

6|k(k
2+5)=k(k
2−1+6)=(k−1)k(k+1)+6k
Gdzie k(k−1)(k+1) to 3 kolejne liczby, więc podzielne przez 6.
7 lis 19:11