matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
dwumian newtona:
Oblicz:
n+2
n−2
6 lis 21:55
aniabb:
U{(n+2)!}{{n−2)!4!}=(n−1)n(n+1)(n+2)/24
6 lis 22:08
aniabb:
(n+2)!
=(n−1)n(n+1)(n+2)/24
(n−2)!4!
6 lis 22:08
pigor:
... np. tak :
n+2
n−2
n+2
n+2−n+2
n+2
4
(n+2)(n+1)(n(n−1)
=
=
=
=
4*3*2*1
1
1
1
=
(n+2)(n+1)(n(n−1)=
n(n+2)(n
2
−1)=
n(n
3
+2n
2
−n−2) . ...
24
24
24
6 lis 22:08
dwumian newtona:
Nie wiedziałem jak pozbyć się (n−2)! z mianownika
DZIĘKUJĘ
6 lis 22:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick