matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Domino:
Wiedząc że α∊(π/2; π), β∊(0; π/2) i sinα=1/3 i sinβ=1/2 oblicz: sin(α+β)
6 lis 21:46
irena_1:
sin(α+β)=sinα cosβ +sinβ cosα
1
8
cos
2
α=1−
=
9
9
cosα <0
2
√
2
cosα=−
3
1
3
cos
2
β=1−
=
4
4
cosβ>0
√
3
cosβ=
2
1
√
3
1
2
√
2
√
3
−2
√
2
sin(α+β)=
*
+
*(−
)=
3
2
2
3
6
6 lis 21:53