.
Letty: Oblicz pochodną fnkcji:
6 lis 21:45
krystek: | | (x2−1)2−(x+1)*2(x2−1)*2x | |
f'= |
| |
| | (x2−1)4 | |
6 lis 21:53
Maslanek: x≠−1, x≠1
| | 1 | | 2x2−2+x2−2x+1 | |
f'(x)=− |
| * |
| |
| | 2 | | (x−1)3(x+1)3/2 | |
6 lis 21:54
Letty: błagam, ja się męcze już z tą pochodna nie wiem jak długo podajcie mi gotową.
6 lis 21:57
krystek: | | (x2−1)[(x2−1)−4x2−4x] | | x2−1−4x2−4x | |
= |
| = |
| =.. dokończ |
| | (x2−1)4 | | (x2−1)3 | |
6 lis 22:02
Letty: | −3x2 − 4x − 1 | | | |
| = |
| |
| (x2 − 1)3 | | (x2 − 1)3 | |
6 lis 22:05
Letty: wole gdy jest parzysta potęga czyli :
6 lis 22:06
krystek: i jeszcze w mianowniku można rozpisać [(x+1)(x−1)]3 i skrócić w liczniku i mianowniku x+1
natomiast 3 włączyć do nawiasu i masz −(3x+1)
6 lis 22:09
Letty: | | −(3x+1) | |
tak: |
| |
| | (x−1)3(x+1)2 | |
6 lis 22:12