Oblicz !!!
Hugo: Dla najlepszych

Wiemy że (x+1)/x = 5 . W takim razie ile wynosi (x
3+1)/x
3 = ?
6 lis 21:36
PuRXUTM: z pierwszego zał: x≠0
x+1=5x
4x=1
ja bym teraz podstawił
6 lis 21:39
Piotr:
65
6 lis 21:41
Hugo: A ile wyjdzie ?
6 lis 21:42
Hugo: aha

dzięki
6 lis 21:42
PuRXUTM: czyli zadanie wcale nie dla najlepszych
6 lis 21:43
Hugo: Ale to jest błędna odpowiedż ponieważ (x+1)/x wynosi 5 a nie 5x


!
6 lis 21:45
6 lis 21:46
Hugo: aha
6 lis 21:47
Hugo: To było tylko na rozgrzewkę a teraz prawdziwe zadanie

Ile jest liczb naturalnych n, dla których wyrażenie n
3 +3 jest podzielne przez n+3 kto wie ten
pisze ^^
6 lis 21:51
pigor: ....

faktycznie, bo np. :
| x+1 | | 1 | | 1 | | x3+1 | | 1 | |
| = 1+ |
| =5 i |
| =4, to |
| =1+ |
| = 1+64= 65 . ... |
| x | | x | | x | | x3 | | x3 | |
6 lis 21:53
PuRXUTM: hmm. na pewno n=1
6 lis 21:56
Hugo: a to drugie zadanie

Wiedziałem że nikt nie potrafi
6 lis 21:57
PuRXUTM: n=0
6 lis 21:58
pigor: ... no i n=0 i żadna inna
6 lis 21:58
Maslanek: | n3+3 | | (n+3)(n2−6n+9)−24 | | 24 | |
| = |
| =n2−6n+9− |
| . |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | 24 | |
Dlatego też wyzanczamy liczby |
| ∊N |
| | n+3 | |
n∊∊N, więc te które spełniają warunek to n∊{0, 1, 3, 5, 9, 21}
6 lis 22:00
Vax: Z tw. Bezout ma zachodzić n+3 | W(−3) = −24 dalej łatwo.
6 lis 22:01
Hugo: niestety to nie jest poprawną odpowiedzią
6 lis 22:01
PuRXUTM: Maslanek skąd ten wzór
6 lis 22:02
PuRXUTM: a nie W(−3)=0

Bo nie ogarniam
6 lis 22:03
Vax: Z tw Bezout reszta z dzielenia wielomianu W(n) = n3+3 przez Q(n) = n+3 wynosi W(−3) = −24, a,
że ma zachodzić n+3 | n3+3 to musi więc zachodzić n+3 | −24
6 lis 22:04
Maslanek: To równa się odnosi się właśnie do W(−3)=0
6 lis 22:05
PuRXUTM: aha to z Bezout w miarę ogarniam
6 lis 22:05
PuRXUTM: Czyli co że pigor nie miał racji
6 lis 22:06
Hugo: Pigor nie miał racji .... To jest zadanie na 6 w szkole i też knułem nad tym jakiś czas ale
niewykombinowałem
6 lis 22:08
Maslanek: Proste. Czemu na 6, to nie wiem
6 lis 22:09