matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnienie
Mordek:
Udowodnij
1
1
1
n
+
+...+
=
1*2
2*3
n(n+1)
n+1
6 lis 21:35
Godzio:
1
1
1
=
−
n(n + 1)
n
n + 1
6 lis 21:35
Mordek:
Do tego właśnie doszedłem tylko nie wiem jak uogólnić ten wzór do sumy
6 lis 21:37
Mila:
1
1
1
1
1
1
1
1
1−
+
−
+
−
+
−.........+
−
=
2
2
3
3
4
4
n
n+1
1
n+1−1
n
=1−
=
=
n+1
n+1
n+1
7 lis 00:27