Gustlik: f(x)=Asinωx lub f(x)=Acosωx
A działa jak amplituda − tylko "rozciąga" albo "spłaszcza" wykres i nie ma wpływu na okres − to
tak jakbyś albo mocniej albo słabiej szarpnęła strunę gitary − będzie głośniejszy albo cichszy
dźwięk (amplituda), ale o tej samej wysokości (czyli częstotliwości, a więc takim samym
okresie)
ω − działa jak częstotliwość, a właściwie częstość kołowa (prędkość kątowa) porównaj równania
ruchu drgającego z fizyki x=Asinωt lub x=Acosωt, gdzie t − czas.
| | 2π | | 2π | |
ω= |
| ⇒ T= |
| , bo dla sin i cos okres główny T=2π. |
| | T | | ω | |
U Ciebie A=3, ω=2 − dokończ...