:(
PROSZEOPOMOC: Jak zmienić równanie prostej na postac parametryczną

?
Błagam o całkowite rozwiązanie bo nie rozumiem nic z tekstu podstaw pod wzór, oblicz wektor xyz
czy co innego, potrzebuje to zrozumiec na tym przykładzie, proszę!
x+y+z = 0
x−y+z = 2
6 lis 20:48
Artur z miasta Neptuna:
Odejmij od siebie rownania a otrzymasz 'jawna' postac y
niech x=t (t to parametr)
ile wynosic hedzie z?
6 lis 21:32
PROSZEOPOMOC: y=−1
x=t
z = 3 − t
6 lis 23:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie t∊R
6 lis 23:45
PROSZEOPOMOC: a jak mam punkt (3,4,5) to jak mam obliczyc odleglosc tego punktu od tej prostej ?
znam wzór, ale co do czego mam podstawic
6 lis 23:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
to podaj wzór (bo ja go nie pamiętam już)
6 lis 23:49
6 lis 23:54
pigor: ... z małą poprawką
(x,y,z)= (t,−1,1−t) i t∊R − szukana postać parametryczna
danej prostej . ...
6 lis 23:58
pigor: ..a więc masz punkt P=(3,4,5) i (x,y,z)=(t,−1,1−t) − bieżący (dowolny dla t∊R) punkt
danej prostej, to
znajdujesz rzut prostokątny P' punktu P na tę prostą z równania płaszczyzny przez P :
1(x−3)+0(y−4)−1(z−5)=0 prostopadłej do tej prostej, czyli x−3−z+5=0 ⇒ t−3−(1−t)+5=0 ⇔
⇔ 2t+1=0 ⇔ t= −12 i P'=(−12,−1,32) , więc
|P'P|= √(3+12)2+(4+1)2+(5−u{3}2)2}= ...
7 lis 00:41