Rozwiąż równanie
Mayor: xlog2x+4= 32
może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
6 lis 20:47
Patryk: wyszło mi 2 i 1/32 ok ?
6 lis 20:58
Eta:
Czy ma być log2(x+4) ? czy log2x +4
6 lis 20:58
Eta:
| | 1 | |
Jeżeli ta druga wersja , to x=2 v x= |
| |
| | 32 | |
6 lis 21:01
Mayor: druga wersja
6 lis 21:04
Mayor: możecie napisać jak to zrobiliście?
6 lis 21:05
Eta:
założenie x>0
podstawienie log2x= y to x= 2y
(2y)y+4= 25
2y2+4y=25
y2+4y= 5 ⇒ y= 1 v y= − 5
to: x= ..... v x=........
6 lis 21:10
Gustlik: xlog2x+4= 32 /log2() − logarytmuję obustronnie log2 i potem wzór logaxk=klogax
(log2x+4)*logx=log232, D: x>0
Podstaw t=log2x
(t+4)*t=5 − dokończ...
6 lis 21:26