prawdopodob.
Homie11:
Z urny zawierającej 6 kul o nr 4,5,6,7,8,9 losujemy kolejno bez zwracania 5 kul. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że liczba której kolejnymi cyframi są nr wylosowanych kul jest
podzielna przez 4
6 lis 20:45
Homie11: Help!
6 lis 21:00
Gustlik: Z reguły mnożenia − pierwszą kulę losujesz na 6 sposobów, a drugą − na 5 sposobów, bo jedną
kulę już wyciągnąłeś/aś i odłożyłeś/aś na bok.
|Ω|=6*5=30
Liczby podzielne przez 4:
z 4: 48
z 5: 56
z 6: 64, 68
z 7: 76
z 8: 84
z 9: 96
Mamy więc 7 takich liczb.
6 lis 22:13
Gustlik: Sorry, nie zauważyłem, że ma być 5 kul, myślałem, że 2.
Będzie tak: |Ω|=6*5*4*3*2=720
Liczby muszą mieć 2−cyfrowe końcówki podzielne przez 4, a więc:
xxx48
xxx56
xxx64
xxx68
xxx76
xxx84
xxx96
Te xxx mogę wylosować na 4*3*2=24 sposoby, a więc mamy 7*24=168
6 lis 22:18