matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierownosc logarytmiczna
Slavikpv:
log
2
x
4
log
x
/
2
8+log
x
/
4
8<
log
2
x
2
−4
Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tej nierownosci.
6 lis 20:38
irena_1:
x≠2 i x≠4 i x>0
log
2
8
log
x
2
8=
log
2
x−1
log
2
8
log
x
4
8=
log
2
x−2
log
2
x
4
=4log
2
x log
2
x
2
=2log
2
x log
2
x=a
3
3
4a
+
<
a−1
a−2
2a−4
3
3
2a
+
<
a−1
a−2
a−2
3(a−2)+3(a−1)−2a(a−1)
<0
(a−1)(a−2)
−2a
2
+8a−9
<0
(a−1)(a−2)
(a−1)(a−2)(2a
2
−8a+9)>0 Δ=64−72<0 2a
2
−8a+9>0 (a−1)(a−2)>0 a <1 lub a>2 log
2
x<1 lub log
2
x>2 x<2 lub x>4 x ∊ (0; 2) ∪ (4;
∞
)
6 lis 21:47
Slavikpv:
Dzieki
6 lis 22:34
bluebanana:
Dzięki
30 wrz 06:02