Równanie z logarytmami, 458zad/kielbasa
Tomek: Cześć.
Mam problem z tym przykładem:
a=log72 * log7+log50
Wynikiem powinna być liczba 2 i w ogóle nie mam pomysłu jak to zrobić...
Przedstawiłem log50 w postaci log72 * log7 + 2log5 ale to mi raczej dużo nie dało.
6 lis 20:19
Kpt. Sanders:
loga(b) + loga(c) = loga(b * c)
6 lis 20:24
Tomek: Znam ten wzór, mimo wszystko i tak nie potrafię tego rozwiązać
6 lis 20:30
Tomek: Rozwiązałem, było naprawdę ciężko ale się udało

Jakby dowalili mi takie zadanie na maturze
to nie ma szans żebym ogarnął się w czasie i to mnie boli bo ja trochę wolno wpadam na jakieś
konkretne pomysły...
6 lis 20:50
bullet: a może mi to ktoś rozpisać
4 lut 14:39
pigor: ..., np. tak :
| | log2 | |
a= log72 * log7+log50= |
| *log7+log50= = log2+log50= |
| | log7 | |
= log2*50= log100= log10
2= 2log10=2*1=2 . ...
4 lut 14:46
bullet: aha

dzięki
4 lut 14:47