22*3x | 33*2x | ||
− | =5 | ||
3x2*2x2 | 3x2*2x2 |
4*3x | 9*2x | ||
− | =5 | ||
3x/2*2x/2 | 3x/2*2x/2 |
3 | 2 | |||
4*( | )x/2−9*( | )x/2=5 | ||
2 | 3 |
3 | ||
( | )x/2=t i t>0 | |
2 |
9 | ||
4t− | =5 /*t ⇔4t2−5t−9=0 | |
t |
5−13 | 5+13 | 9 | ||||
t1= | <0 nie odpowiada założeniom lub t2= | = | ||||
8 | 8 | 4 |
3 | 9 | |||
( | )x/2= | |||
2 | 4 |
3 | 3 | |||
( | )x/2=( | )2 | ||
2 | 2 |
x | |
=2⇔x=4 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |