Rozwiąż równanie
kim: Rozwiąż równanie:
x2log2(3x−2)−5*log2(3x−2)−4x2+20=0
Totalnie nie wiem jak się za to zabrać, próbowałaś przenieść to x2 i 5 jako potęgi (3x−2) i
potem to podzielić ale coś chyba nie wychodzi.
Proszę o jakiekolwiek naprowadzenie.
6 lis 19:53
kim: up
6 lis 20:35
Eta:
| | 2 | |
założenie 3x−2>0 ⇒ x> |
| |
| | 3 | |
grupujemy pierwszy składnik z czwartym i drugi z trzecim
x
2[log
2(3x−2) −4] −5[log
2(3x−2)−4] =0
(x
2−5) *[log(3x−2)−4]=0
x=
√5 v x= −
√5 −− odrzucamy v log
2(3x−2)=4 ⇒ 3x−2= 2
4⇒ x= 6
odp: x=
√5 v x= 6
6 lis 20:44