d.t.
majka: mam za zadanie wykazać,że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥7,to liczba(p
2−1)(p
2−4)jest
podzielna przez 120
będę bardzo wdzięczna za pomoc
6 lis 19:52
majka: proszę....
6 lis 20:35
Maslanek: Zatem mamy, że:
p=2k+1 oraz p≥7 ⇒ k≥3.
Liczba (p
2−1)(p
2−4)=(p−2)(p−1)(p+1)(p+2) = (2k−1)*2k*(2k+2)(2k+3) =
= 4*k*(k+1)(2k−1)(2k+3)
Czyli wykazujemy, że 24 | k(k+1)(2k−1)(2k+3)
k(k+1) to iloczyn dwóch kolejnych liczb, więc jest podzielny przez 2.
| | 3 | |
Wtedy 12|(2k−1)(2k+3)=4k2+6k−2k−3=4k2+4k−3=4(k2+k− |
| ) |
| | 4 | |
k≥3 ⇒ k=3+x
| | 3 | | 3 | | 45 | | 18 | | 10 | |
3|k2+k− |
| =9+6x+x2+3+x− |
| =x2+7x+ |
| =(x+ |
| )(x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Cosik nie gra
6 lis 21:26
Maslanek: Aha... Tak to jest jak się nie umie dzielić

Wykazujemy, że 30 | k(k+1)(2k−1)(2k+3)
k(k+1) to iloczyn dwóch kolejnych liczb, więc jest podzielny przez 2 (a nawet przez 6, bo k≥3)
Wtedy 5|(2k−1)(2k+3) ⇒ 5|4k
2+4k−3
k=3+x; x≥0.
5|36+24x+4x
2+12+4x−3=4x
2+4x−45.
Na pewno: 5|45
Czyli trzeba pokazać, że 5|4x
2+4x
A tutaj lipa
6 lis 21:31
Maslanek: Nie musi zachodzić podzielność przez 6...
15|4k2+4k−3
k=3+x; x≥0.
15|4x2+4x−45
Czyli 15|4x2+4x.
6 lis 21:34
Maslanek: Skoro p=2k+1=6+2x+1=2x+7=2(15m+a)+7=30m+(2a+7)
2a+7 nie jest podzielne przez {2, 3, 5, 6, 10, 15, 30} ⇒ a≠{1, 4, 7, 9, 10, 13}.
Czyli podstawiając a∊{1, 2, 3 ... 14, 15} spoza przedzialu wyżej dla x=15m+a, powinniśmy
otrzymać taką podzielność
6 lis 21:43
Maslanek: Dobra...
Bez sensu to jest co napisałem

Zastanowię się później
6 lis 21:45
Eta:
(2k−1)(2k+3) = (2k−1)[(2k−2)+5] = (2k−1)(2k−2) +5*(2k−1)
uzasadnij podzielność przez
5
6 lis 21:47
majka: Maslanek−dzięki wielkie za chęci pomocy

Eto−cyfra 5 jest wyciągnięta przed nawias,zatem liczba jest podzielna przez 5...?
7 lis 13:22