matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objetosc osrosłupa
qaz:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o polu powierzchni bocznej wynoszącym 240, sciana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod takim kątem α, że tgα=
4
3
. oblicz objętosc tego ostrosłupa
6 lis 19:46
dero2005:
4
tg α =
3
P
b
= 240
h
4
2
= tgα =
→ h =
a
a
2
3
3
5
h
s
=
√
h
2
+ (
a
2
)
2
= ...........=
a
6
10
P
b
= 2a*h
s
=
a
2
= 240 → a = 12
6
2
h =
a = 8
3
a
2
*h
V =
=.......= 384
3
6 lis 21:28