matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wartość bezwzgledna
Piotr:
Proszę o pomoc
: | |x+2|−3 |=5
6 lis 19:35
PuRXUTM:
| |x+2| − 3|=5 ⇔ |x+2| − 3=5 v |x+2I − 3= −5 |x+2I=8 |x+2| ≠ −2 − to jest sprzeczność |x+2|=8 ⇔ x+2=8 v x+2=−8 x=6 v x=−10 | |x+2| − 3|=5 dla x=6 lub x=−10
6 lis 19:38