wykaż, że funkcja jest malejąca, rosnąca w danych przedziałach.
[Z[lemon]]: Wykaż, że funkcja f(x)=2x2−4x jest malejąca w przedziale (−nieskończoność,1) i rosnąca w
przedziale (1,+nieskończoność).
wiem, jak to zrobić, ale tu chodzi o dowód chyba i w tym problem, że nie jestem dobra w
przeprowadzaniu dowodów...
6 lis 19:19
[Z[lemon]]: chyba, że wystarczy narysować wykres i będzie już z wykresu widać ?
6 lis 19:24
PuRXUTM: a nie można tak że znajdujesz p, a=współczynnik przy najwyższej potędze i uzasadniasz słownie
6 lis 19:26
Nienor: Można też policzyć pochodną i zbadać monotoniczność.
f'(x)=4x−4
f↗ ⇔ f'(x)>0
f'(x)> ⇔ x>1
6 lis 19:31
[Z[lemon]]: nie miałam pochodnych jeszcze
6 lis 19:42
[Z[lemon]]: PuRXUTM p jako co?
6 lis 19:43
[Z[lemon]]: już wiem xd
6 lis 19:47
[Z[lemon]]: z tym p
6 lis 19:47
[Z[lemon]]: ale dalej nie rozumiem 'a=współczynnik przy najwyższej potędze'
6 lis 19:48
PuRXUTM:

jeżeli a− w funkcji kwadratowej >0 to ramiona są " do góry" − wykres funkcji
np.x
2+2x+1 a =1 bo przed x
2 jest jedynka 1*x
2
6 lis 19:51
Grzybson:
17 lut 17:55
marek_s: Takie zadania wykazuje się na podstawie definicji funkcji malejącej/rosnącej. F. maleje gdy dla
x1<x2 f(x1)>f(x2).
Zał. x1<x2, x1, x2 należą (−niesk, 1)
Teza: f(x1)>f(x2), z czego wynika, że f(x2)−f(x1)<0
Podstawiamy
2x22−4x2−(2x12−4x1)<0
trzeba użyć wzoru na różnicę kwadratów i wyjdzie
2(x2−x1)(x2+x1−2)<0
Z zał. x2>x1, więc X2−x1 zawsze>0
x2 i x1 są<1, więc ich suma zawsze <2, stąd x2+x1−2 zawsze<0. Iloczyn "−"*"+" daje "−",
więc teza jest prawdziwa.
6 lis 15:28
chichi:
to zostało udowodnione dla funkcji kwadratowej w zależności od znaku współczynnika
kwadratowego, to samo w przypadku funkcji liniowej (bardzo dobrze znanych funkcji) i korzysta
się z tych faktów, bez dowodzenia ich. Ignoranckie jest również Twoje stwierdzenie, że należy
dowodzić to w ten sposób, bo polecenie nie wymaga, aby robić to z definicji
12 paź 22:31