pytanie
adaś:
siema, mam banalne pytanie ale pewien nie jestem,
b2−4>0
b2>4
b>2
b>−2
co zrobić by znak tu zmienić?
winno wyjść↓
b∊(−∞,−2)U(2,∞)
6 lis 19:19
Piotr:
skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia.
masz przeciez nierownosc kwadratowa czyli parabola.
6 lis 19:21
rączka: jezeli b2>4 to
b>2 U b<−2
6 lis 19:21
MQ: Masz błąd w rozumowaniu.
Powinno być:
b>2 lub b<−2
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 19:22
Piotr:
proponuje bys nie robil jak rączka bo np bedziesz miec + i wszystko pomylisz.
6 lis 19:23
[Z[lemon]]: tam powinno być b>2 , −b>2 ⇒ b>2, b<−2, bo to drugie dzielisz przez −1 i w takim wypadku
zmieniamy znak
6 lis 19:23
PuRXUTM: właśnie niech robi jak
rączka
6 lis 19:24
Piotr:
(b−2)(b+2) >0
b=2 lub b= −2
rysunek pomocniczy i wychodzi :
b∊(−∞,−2)U(2,∞)
6 lis 19:25
Piotr:
cześć
PuRXUTM 
niech robi jak chce, ale juz widze jak sie myli
6 lis 19:26