Narysuj wykres funkcji
OLA: Narysuj wykres funkcji. Podaj zbiór wartości miejsce zerowe jeśli jest i asymptoty:
a)2x−2−4
b)−2x+1−2
6 lis 19:13
Eta:

a) f(x)= 2
x−2−4 powstaje z przesunięcia g(x)= 2
x o wektor [
2,
−4 ]
6 lis 19:20
OLA: tam jest jeszcze − przed 2.
6 lis 19:23
Eta:
f(x)= −2
x+1−2
6 lis 19:28
OLA: tzn w a nie ma −. I taka mała prośba jakbyś Eta mogła napisać jak rysujemy to kok po kroku
6 lis 19:28
Eta:
b ) f(x)= −( 2x+1+2)
1 krok : rysujesz wykres 2x
2 krok przesuwasz ten wykres 2x o wektor [−1, 2]
czyli o 1 jednostkę w prawo i o 2 jednostki do góry i otrzymujesz [B [brązowy
wykres]]
3 krok ( minus przed funkcją oznacza, że odbijamy wykres brązowy
symetrycznie względem osi OX i otrzymujesz wykres czerwony
i to wszystko ... i podaj własnosci
6 lis 19:45
OLA: dzięki Eta

tylko tam jest −2 ale to wtedy o dwie w dół
6 lis 19:47