Wykazywanie
Franki: wykaż , że suma 3 kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 3
Trochę nad tym myślałem i wszyło mi coś takiego:
(n+1)
2 + (n+2)
2 + (n+3)
2 = n
2 +2n+1+ n
2+4n+4+ n
2+6n+9 =3n
2+12n+14=
3n
2+12n +12+2=3(n
2+4n+4)+2
Proszę o sprawdzenie
6 lis 19:08
PuRXUTM: suma kolejnych liczb naturalnych to n+n+1+n+2=3n+3=3(n+1) − podzielne przez 3 gdzie n∊N
6 lis 19:10
Nienor: No ale wyszło ci, że się nie dzieli

Po co podnosisz te liczby do kwadratu?
n+1+n+2+n+3=3n+6=3(n+2)
Na przyszłość radzę brać raczej takie liczby:
n−1, n, n+1 łatwiejsze rachunki
6 lis 19:11
Franki: Okej rozumiem , dzięki bardzo

6 lis 19:13