Przyśpieszenie styczne i normalne.
skunek: Ciało rzucono z prędkością 14,7 m/s pod kątem 30 stopni do poziomu. Obliczyć przyśpieszenie
styczne i normalne ciała oraz promień krzywizny toru po 1,25 sekundy od rozpoczęcia ruchu.
Oporu powietrza nie uwzględniać. (Prosiłbym prócz samych wzorów o wyjaśnienie na podstawie
wektorów, wykładowca zawsze ich używa i chciałbym to w końcu zrozumieć, z góry dziękuję.)
aniabb:

v
x0=v*cosα = 14,7*cos30° = 14,7 * 0,866 = 12,73m/s
v
y0=v*sinα = 14,7*sin30° = 14,7 * 0,5 = 7,35m/s
ruch w bok jest ruchem jednostajnym v
x0 sie nie zmienia
ruch w górę to ruch jednostajnie opóźniony (grawitacja g=10m/s2
(chociaż na tym poziomie to pewnie już 9,81))
v
yt=v
y0−gt = 7,35m/s − 12,5m/s= −5,15m/s tutaj minus znaczy, że wektor jest skierowany w
dół
prędkość ciała po czasie t
v
t=
√12,732+5,152=13,73m/s
kąt α cosα=5,15/13,73 = 0,375 ⇒ α = 68°
przyśpieszenie styczne g
s = g*cosα = 10*0,375=3,75m/s
2
przyśpieszenie normalne g
s = g*sinα = 10*0,927 = 9,27m/s
2
Promień krzywizny z przyśpieszenia normalnego
g
n=v
2/R ⇒ R=v
2/g
n = 13,73
2/9,27 = 20,33m