łatwe, krótkie pytanko
SzklanaDama: Witam, mam taką funkcję kwadratową: y= −t2+ 4t + 16. Po obliczeniu miejsca zerowe wyszły
t1=6,472 i t2=−2,472. Teraz robiąc sprawdzenie pod spodem zastanawiam się jak zrobić aby
strony się równały? Jak zaokrąglić?
0=−(6,472)2 + 4*(6,472) + 16
0=− 41,886784 + 41,888

?
Dziękuje za odpowiedzi.
6 lis 19:04
sushi_ gg6397228:
oszukałaś licząc i zaokrąglając miejsca zerowe tj t1 i t2
6 lis 19:05
SzklanaDama: no tak, miejsca zerowe zaokrągliłam i chyba teraz nie się w żaden sposób tego wyrównać?
6 lis 19:08
sushi_ gg6397228:
nie wolna zaokrąglac
| | 2+√3 | | 2+1,7 | |
jak wychodzi w1= |
| to tak ma zostać a nie jakies |
| =.... |
| | 4 | | 4 | |
6 lis 19:12
SzklanaDama: Dzięki serdeczne.
6 lis 19:15
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
6 lis 19:15