Ruch ukośny? :P
skunek: Cząstkę rzucono ukośnie z pewną prędkością tak że, czas ruchu równy jest 2,2 sekundy. Obliczyć
maksymalną wysokość tego rzutu. Oporu powietrza nie uwzględniać.
6 lis 19:00
skunek: (Prosiłbym prócz samych wzorów o wyjaśnienie na podstawie wektorów, wykładowca zawsze ich używa
i chciałbym to w końcu zrozumieć, z góry dziękuję.)
6 lis 19:05
aniabb:

v
x=v*cosα
v
y=v*sinα
czas wznoszenia = czas spadania =1,1s
ruch w górę to ruch jednostajnie opóźniony (grawitacja g=10m/s
2)
na samej górze v
y=0
ruch w dół to ruch jednostajnie przyśpieszony bez prędkości początkowej
S=at
2/2 = 10*1,1
2/2=6,05m
7 lis 08:44
aniabb: chciałam z wektorów, ale tu nie ma co liczyć
7 lis 08:45