Potrzebuję wytłumaczenia zadania z funkcji kwadratowej
załamana: dla jakich wartości a,b i c wykres funkcji y=ax
2+bx+c przechodzi przez punkty P=(0,8),
Q=(2,0), R=(5,3)?
nie mam pojęcia, jak się za to zabrać...chociaż sposób rozwiązania niech ktoś poda, a ja już
sobie poradzę
6 lis 18:54
jana: a może podstawić te punkty do równania?
6 lis 18:59
Eta:
f(0)=8 ⇒ c=8
f(2)=0 ⇒ .........
f(5)=3 ⇒ .........
6 lis 18:59
załamana: skąd wiadomo, że w tym pierwszym przypadku wyliczymy c?
6 lis 19:02
Eta:
f(0)= a*02+b*0+c= 8 ⇒ c=8
f(2)= 4a+2b+8=0 ⇒ 4a+2b= −8 ⇒ 2a+b= −4
f(5)= 25a+5b+8= 3 ⇒ 25a+5b= −5 ⇒ 5a+b=−1
rozwiąż układ : 2a+b=−4
5a+b= −1
6 lis 19:07
załamana: dziękuję
6 lis 19:12