witam
zvidek: mam do rozwiązania nierówność logarytmiczną w której występuje wartość bezwzględna która nie
ułatwia mi życia nie wiem jak sie moge pozbyć tej wartości aby było to dobrze.
log
√2 |x+1| + log
√2 |x| > 2
prosze tylko o pomoc w pozbyciu sie wartości bezwzględnej, dalej już sobie poradze.
6 lis 18:53
MQ: Rozbij sobie to na 3 przypadki:
1. x<−1
2. −1≤x<0
3. 0≤x
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 18:57
zvidek: tylko jak to tak rozbije to nie wiem jaką wartość bedzie mi przyjmował |x| bo skoro ma być z
przedziału od <−1; 0), to jak wezme np. −1 to bedzie ujemne, a jak 0.5 to juz dodatnie
6 lis 19:08
MQ: 1. x<−1
|x+1|=−1−x
|x|=−x
2. −1≤x<0
|x+1|=x+1
|x|=−x
3. 0≤x
|x+1|=x+1
|x|=x
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 19:10
MQ: W każdym przypadku bierzesz tylko tę część rozwiązania, która spełnia założenie.
6 lis 19:12
PW: Lepiej na początku tego nie ruszać (mówię o tzw. rozbijaniu na przedziały).
Skorzystać z twierdzenia o sumie logarytmów, wtedy mamy
log√2|x(x+2)|>2,
funkcja logarytmiczna o podstawie większej od 1 jest rosnąca, a więc tego, że
log√2|x(x+2)|>log√2√22
wynika
|x(x+2)|>√22
|x(x+2)|>2
i teraz rozwiązywać pamiętając, że −1 i 0 nie należą do dziedziny z uwagi na definicje
logarytmów.
Wierzchołek paraboli f(x) = x(x+2) ma drugą współrzędną równą −1, w więc na przedziale (−2, 0)
nierówność nie ma rozwiązań, wystarczy szukać rozwiązań dla x>0 lub x<−2, czyli szukać
rozwiązań nierówności
x(x+2)>2 dla x∊(−∞,−2)∪(0,∞)
7 lis 00:35