zróżniczkować równanie
luk20: POMOCY! Jak zróżniczkować to równanie?
To jest równanie z chemii, ale działają zasady matematyki:
ΔG
0=−RTlnK
a
W książce jest podane, że po zróżniczkowaniu względem T wygląda ono tak:
| dΔG0 | | dlnKa | |
| =−RlnKa − RT |
| |
| dT | | dT | |
I teraz pytanie, jak oni otrzymali prawą stronę

?
6 lis 18:48
sushi_ gg6397228:
R−stała
T− zmienna
Ka(T) −zmienna
6 lis 18:51
luk20: Dużo mi to nie powiedziało... wiem co jest stałą, zmienną, ale nie wiem i tak jak to się stało,
że nagle po prawej stronie są dwa R, dwa lnKa...
6 lis 19:40
MQ: Pochodna z iloczynu:
(f*g)'=f'*g+f*g'
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 19:41