wielomiany
ijeije: Witam. Mam problem z rozwiązaniem kilku zadań. Czy mógłby ktoś mi pomóc je rozwiązać? Albo
udzielić jakichś wskazówek?
1. Znaleźć dziedzinę funkcji f(x)=√−x6+2x4−x2. Sporządzić wykres tej funkcji. Dla jakich
wartości parametru m równanie f(x)=m2−1 ma co najmniej jedno rozwiązanie?
2. Rozwiązać równanie √3x2+6x+7 + √5x2+10x+14 = 4−2x−x2 w zbiorze liczb rzeczywistych.
3. Dowieść, że jeżeli c,d są liczbami całkowitymi, przy czym c≠0 i d>0, to równanie
x3−3cx2−dx+c=0 ma nie więcej niż jeden pierwiastek wymierny.
4. Dana jest funkcja f(x)=x2+2x. Rozwiązać nierówność f[f(x)]−[f(x)]2≤6x
5. Rozwiązać równanie (x−1)(x−3)(x+5)(x+7)=297
6. Wyznaczyć współczynniki rzeczywiste a,b,c wielomianu W(x)=ax4+bx3+c, wiedząc że iloczyn
reszt z dzielenia tego wielomianu przez x3+1 i x2+1 jest równy 2(x−1)(x−5).
6 lis 18:16