równania i nierównosci wykladnicze
marcelina: 4x−9*2x+8=0
6 lis 18:00
Antoni: 22x
6 lis 18:03
marcelina: słucham? to wynik? jaki jest na to sposob? najgorszy problem ta 9−ka
6 lis 18:06
Antoni: 22x − 9*2x + 8= 0
pod 2x=t
liczysz delte i t1=1 t2=8 x=0 lub x= 4
6 lis 18:06
marcelina: ahhh podtawienie t, tym sposobem, dzieki
6 lis 18:07
pigor: ... np.tak : otóż, w zbiorze
R dane równanie jest równoważne
kolejno :
4x−9*2x+8=0 ⇔ 2
2x−1*2
x−8*2
x+8=0 ⇔ 2
x(2
x−1)−8(2
x−1)= 0 ⇔
⇔ (2
x−1)(2
2−8)=0 ⇔ 2
x−1=0 lub 2
x−8=0 ⇔ 2
x=1 lub 2
x=2
3 ⇔
⇔
x=0 lub
x=3 ⇔
x∊{0,3} . ...
6 lis 18:08