Prawdopodobieństwo
Pasterz: Wykazać że jeśli P(A)+P(B)>1 to A i B nie mogą się wykluczać
6 lis 17:54
Pasterz: Wie ktoś jak to wykazać

?
6 lis 18:06
Pasterz:
6 lis 18:17
MQ: 1<P(A)+P(B)
1−P(A∩B)<P(A)+P(B)−P(A∩B)
1−P(A∩B)<P(A∪B)≤1, bo prawdopodobieństwo czegokolwiek zawsze ≤1
stąd
1−P(A∩B)<1
a stąd łatwo wyliczyć, że:
0<P(A∩B)
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 18:35
Pasterz: i to jest już wykazane ? bo na koncu jest że prawdopodobieństwo iloczynu jest więkse od zera i
nie wiem jak to zrozumieć że 1<P(A)+P(B)
7 lis 13:40
Pasterz: ?
7 lis 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... to jest udowodnione .. że posiadają one część wspólną ... czyli jest takie zdarzenie C
... które zachodzi zarówno w przypadku A jak i B
a z tego wynika, że nie ma sytuacji że skoro zaszło zdarzenie A to nie może zajść zdarzenie B
(i na odwrót)
7 lis 17:57
Aga1.: To jest podane w zadaniu (założenie)
7 lis 17:58
Pasterz: moje pytanie czy :
P(A)+P(B)−P(A∩B) = P(A∪B)


?
7 lis 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
ależ oczywiście −−− podstawy prawdopodobieństwa to są ... połowa rzeczy się 'na tym' opiera
7 lis 18:03
Pasterz: przepraszam

a może jakiś link do fajnen strony z takimi własnościami obliczeń na zbiorach

?
7 lis 18:06