Ciągi
Beata: 1. ciąg (an) określony jest wzorem an=n2 − 3n + 2. Trzeci i piąty wyraz ciągu (an) są
odpowiednio pierwszym i drugim wyrazem ciągu arytmetycznego (bn). Sprawdź, czy ósmy wyraz
ciągu (bn) jest wyrazem ciągu (an).
2. uzasadnij, że liczby log3tg60, log5tg45, log2sin45 w podanej kolejności tworzą ciąg
artymetyczny.
6 lis 17:50
Eta:
1/a
3= 3
2−3*3+2=2 , a
5= 5
2−3*5+2= 12
b
1=a
3= 2 , b
2=a
5=12 , to r= 12−2=10
b
8= b
1+7r= 2+70 =72
sprawdzamy, czy
a
n= b
8=72 ⇒ n
2−3n+2=72 ⇒n
2−3n−70=0 ⇒ (n−10)(n+7)=0 ⇒n=10 v n= −7
n= 10 €N+
spr:
dla n=10 a
10= 10
2−3*10+2 = 72
zatem b
8= a
10=72
| | √2 | |
2/ tg60o= √3= 31/2, tg45o=1, sin45o= |
| = 2−1/2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log331/2= |
| , log51= 0 , log22−1/2= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| ,0, − |
| −−−− tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r= − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 00:32