.
Letty: Mam taką funkcje: f(x) = −2x(1−x)
2 Jej dziedzina to D=R
muszę zbadać jej przebieg i prosiłabym o sprawdzenie czy dobrze to robie

1.D=R
2. ox; f(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 lub x =−1
oy; f(0)= 0
więc mam punkty takie jak: A(0,0) B(1,0) C(−1,0)
3. granica: nie wiem teraz czy tą funkcje moge zapisać w takiej postaci:
f(x) = −2x(1−x)
2 = −2x
3 + 4x
2 − 2x
6 lis 17:48
krystek: Możesz!
6 lis 17:49
Letty: jeżeli tak to:
limx→+∞−2x3 + 4x2 − 2x = −∞
limx→ −∞−2x3 + 4x2 − 2x = +∞
6 lis 17:50
Letty: 4. asymptoty:
D=R więc nie ma pionowych
ukosne: y = ax +b
| | 4 | | 2 | |
a= limx→+∞−2x3 + 4x − 2 = limx→+∞ −x2(2 − |
| + |
| ) = −∞
|
| | x | | x2 | |
| | 4 | | 2 | |
a= limx→−∞−2x3 + 4x − 2 = limx→−∞ −x2(2 − |
| + |
| ) = −∞
|
| | x | | x2 | |
więc nie ma asymptot ukośnych.
6 lis 17:53
Letty: 5. pochodna:
f'(x) = −6x
2 + 8x − 2

czy f'(x) = −4x + 4
nie wiem czemu ale wychodza mi dwie różne gdy licze pochodną z głównego wzory i gdy liczę z
tego f(x)=−2x
3 + 4x
2 − 2x
6 lis 17:56
Letty: która pochodna jest dobra?
6 lis 18:06
Mona: granica limax→ −∞ = −2 +u{4,x} + u{2,x2}= −2
6 lis 18:13
Letty: mam źle policzoną granicę?
6 lis 18:17
Mona: to granica z pkt 3
6 lis 18:17
Letty: ale czemu ma być −2?
6 lis 18:18
Mona: bo dzielisz przez x3
6 lis 18:19
Letty: | | 4 | | 2 | |
a ja wyciągłam −x3 przed nawias. −x3(2 − |
| + |
| ) |
| | x | | x2 | |
6 lis 18:20
Mona: a no faktycznie bo to nie jest ułamek
6 lis 18:21
Mona: w takim razie robie to zad od nowa
6 lis 18:21
Letty: hehe

a jaka ma być ta pochodna?
6 lis 18:22
krystek: Pochodne muszą być takie same
a granice ∞ i −∞
6 lis 18:22
Mona: poch. −2(x−1)
6 lis 18:23
Letty: no ale któa pochodna jest dobra?, bo dalej nie wiem i nie wiem też czemu mi dwie różne wyszły.
6 lis 18:24
krystek: zwróć uwagę ,że pochodna[ (1−x)2]'=2(1−x)*(−1)
6 lis 18:25
krystek: y'=−6x2+8x−2
6 lis 18:27
Mona: ja sb całą funkcje rozpisałam na początku że to jest 2x(x−1)2
6 lis 18:27
Mona: po prostu chowasz −
6 lis 18:27
Mona: krystek dobrze policzył
6 lis 18:28
Letty: f'(x) = −2(1−x)2 + 2(1−x)*(−1) = −2(1−x)(1−x + 1) = −2(1−x)(2−x) = −2x2 + 6x − 4
6 lis 18:29
Letty: no to gdzie mam błąd?
6 lis 18:30
Mona: chwila zrobię wszystko od nowa i napisze
6 lis 18:31
Mona: ej mam pytanie bo jak chowam − na początku z tej funki\cji to ma postaść2x(x−1)2 i wtedy moje
0X: wychodzą tylko A(0,0) , B(1,0)
6 lis 18:35
Letty: tak, ja zrobiłam tam błąd
6 lis 18:37
Mona: OK. a tego − lepiej nie chować bo wtedy cała funkcja zmienia znak
6 lis 18:39
Mona: z.w
6 lis 18:44
Letty: dobra to skoro taka ma być ta pochodna ( choź dalej nie wiem dlaczego i gdzie źle policzyłam)
| | 1 | |
to teraz wartość minimalna jest dla |
| a max dla 1 tak?
|
| | 3 | |
| | 1 | |
6. f(x) rosnąca dla x∊( |
| , 1)
|
| | 3 | |
| | 1 | |
f(x) malejąca dla x∊(−∞, |
| ) oraz x∊(1,+∞)
|
| | 3 | |
7.f"(x) = −12x − 8 dobrze?
6 lis 18:52
Mona: zaraz napisze
6 lis 19:41
Mona: tak dobrze ci teraz wyszło
6 lis 19:44
Mona: pp to 23
6 lis 19:47
Mona: wypukła od −∞ do 23 a wklęsła od 23 do +∞
6 lis 19:48
6 lis 19:49
Mona: ten głupi −
:(
6 lis 19:55
Letty: wyszła Ci dobrze ta tabelka? bo mi sie coś nie zgadza.
6 lis 19:56
Mona: kurde ja zrobiłam ją ale dla pp 23
6 lis 19:57
Mona: robie nowa
6 lis 19:57
Letty: | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x: (−∞,− |
| ) − |
| (− |
| , |
| ) |
| ( |
| ,1) 1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
(1,+∞)
f'(x) − brak − 0
+ 0 −
f"(x) + 0 − brak
− brak −
tak mi wyszło.
6 lis 20:00
Letty: a w trzecim zadaniu jaka Ci wyszła pierwsza i druga pochodna?
6 lis 20:05
Mona: napisz rzędami
f, − brak − o + 0 −
6 lis 20:14
Mona: f,, − 0 + brak + brak +
6 lis 20:14
Mona: i tu mam głupote bo maleje mi od −∞ 6427 maleje u(6)(27) rośnie 0 maleje +∞
6 lis 20:16
Mona: chyba mi żle wyszło przy f, bo tam na odwrót przediały
6 lis 20:18
Mona: tak żle przedziały przy f
, jak zamienisz na odwrotne to wszystko super wyjdzie
6 lis 20:19
Letty: no właśnie w f'(x) masz inaczej niż ja.
6 lis 20:19
Letty: czyli w f

x) ma być: + 0 − brak − brak − tak?
6 lis 20:20
Letty: ale funkcja juz mi wtedy nie wychodzi tak jak powinna. coś mi się jednak nie zgadza..
6 lis 20:21
Letty: w pierwszym przedziale mam finkcje malejącą wypukłą i maleje od +∞
6 lis 20:22
Letty: | | 2 | | 100 | |
w − |
| funkcja ma wartość |
| tak? |
| | 3 | | 27 | |
6 lis 20:22
Mona: w u−{2}{3} ja mam 6427
6 lis 20:24
Mona: wykres wychodzi elegancko
6 lis 20:24
Letty: | | 2 | |
ale mi się właśnie wynik nie zgadza dla − |
|
|
| | 3 | |
mam podstawiać do −2x(1−x)
2
6 lis 20:33
Mona: ja podstawiałam do −2x
3 + 4x
2 − 2x

tylko nie mów że się pomyliłam

?
6 lis 20:35
Mona: −2* −827 + 4827 − 3627
6 lis 20:37
Letty: | | 2 | | 4 | |
w ostatnim −2 *(− |
| ) = + |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 20:39
Mona: i jak?
6 lis 20:40
Mona: no a jak to do wspólnego mianownika sprowadzisz
6 lis 20:40
Letty: | | 100 | |
no i wtedy wychodzi |
| |
| | 27 | |
6 lis 20:40
Mona: to to co napisałam
6 lis 20:40
Mona: a dobra może ale ważne żeby to tak robić
6 lis 20:41
Mona: rozwiązałaś 2 przykład mam pytanie do granicy przy 1− i 1+ bo wychodzi mi +∞ dla obydwu czyli
to asymptota obustronna ?
6 lis 20:42
Letty: | | 8 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | | 16 + 48 + 36 | |
−2*(− |
| ) + 4* |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| | 27 | | 9 | | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 27 | |
6 lis 20:42
Letty: mi też tak wyszło. no i jest to asymptota obustronna. ale przy tym pierwszym mi wykres nie
wychodzi
6 lis 20:44
Letty: a masz już w tym drugim przykładzie pochodna obliczoną ?
6 lis 20:46
Mona: ja już to rozwiązywałam ale robię jeszcze raz wszystko więc zaraz policze. tak tam jaest 100|27
bo ja sb −16 tam dałam:(

wykres mi wyszedł
6 lis 20:48
Letty: mi pierwsza pochodna wyszła:
| | (x2 − 1)(3x2 + 4x + 1) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 −1)4 | |
6 lis 20:50
Mona: mam licznik −(x−1)(x+1)3
mianownik (x2−1)4
6 lis 20:54
Mona: to inna
6 lis 20:54
Letty: | | 100 | | 2 | |
no mi idzie od +∞ maleje i wypukły idzie do |
| dla x = − |
| i tu jest pp i dalej |
| | 27 | | 3 | |
| | 8 | |
maleje i wklęsły do − |
| i tu jest min i później rośnie do 0 dla jedynki i maleje , |
| | 27 | |
wklęsły do −∞
6 lis 20:54
Letty: a to dlaczego?
6 lis 20:56
Mona: a mi po poprawie −∞rośnie do 10027 maleje do u {6}{27} maleje do 0 i rośnie do+∞
6 lis 20:57
Letty: no to już nie wiem gdzie mam błąd. sprawdź jeszcze raz pochodną bo ja sprawdzam ale mi cały
czas wychodzi taka sama.
6 lis 21:03
Mona: mi też
6 lis 21:03
Letty: to policze tutaj. sprawdzaj.
6 lis 21:05
Letty: | | (x2−1)2 − 2(x2 −1)*2x*(x+1) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x2 −1)4 | |
6 lis 21:07
Letty: | | (x2 −1)2 − 4x(x2 −1)(x+1) | |
= |
| = |
| | (x2 −1)4 | |
6 lis 21:07
Mona: a druga pochdna to (x+1)2(−3x+7): (x2 − 1)4
6 lis 21:07
Letty: | | (x2 −1)[(x2 −1) − 4x(x+1)] | |
= |
| = |
| | (x2 −1)4 | |
6 lis 21:08
Mona: a rozpisz sb tam x2 −1 jak (x−1)(x+1)
6 lis 21:09
Letty: | | −(x2 −1)(3x2 + 4x +1) | |
= |
| |
| | (x2 −1)4 | |
6 lis 21:09
Mona: i wtedy zob.
6 lis 21:09
Letty: to napisz to bo nie wiem jak to napisać wtedy.
6 lis 21:11
Mona: (x−1)2(x+1) − 4x(x−1)2(x+1)2(x+1) licznik a mianownik (x2− 1)8
6 lis 21:20
Mona: i teraz
6 lis 21:20
Mona: (x−1)2(x+1) − 4x(x−1)2(x+1)3
6 lis 21:21
Letty: ale to jest pierwsza pochodna czy druga?
6 lis 21:22
Mona: ja rozpisałam to co wstawiłaś nad moim koment o 2 poch
6 lis 21:23
Mona: a w zeszycie od początku tak rozpisywałam i mi trochę inaczej wyszło
6 lis 21:23
Letty: nadal nie wiem jak skąd Ci się to wzięło. możesz rozpisac od samego początku dokładnie?
| | x+1 | |
f(x)= |
| i teraz pochodną ? pokolei |
| | (x2−1)2 | |
6 lis 21:27
X: rozpisuje licznik dla poch bo mian, taki jak teraz tylko do 4
1*(X2 −1)2 − (X2−1)2X(X+1)= (X2−1)[X2−1 −2X2 −2X)= (X2−1)(−X2 −2X −1)= −(X2−1)(X+1)2=
−(X−1)(X+1)3
6 lis 21:34
Letty: a nie brakuje Ci tam w pierwszym dwójki zaraz po minusi ei przed tym nawiasem ?
6 lis 21:36
X: nie wiem
6 lis 21:38
Mona: a masz 3 przykład?
6 lis 21:39
Letty: powinno być: (x2 − 1)2 − 2(x2 −1)2x(x+1)
6 lis 21:40
Letty: mam.
6 lis 21:40
Letty: no bo jak licze pochodna ilorazu to licze poch pierwszego czyli mam jeden razy mian. − poch
mian. czyli 2(x
2 − 1) (z tego że (y=x
n)' = n*x
n−1 ) razy 2x czyli to co jest pod
nawiasem razy licznik.
6 lis 21:54
Mona: no zapodziało się:− niestety ale i tak w tabeli dobrez
6 lis 21:55
Letty: ale w tedy zupełnie inna pochodna wychodzi.
6 lis 21:56
Letty: to jak to wkońcu ma być?
6 lis 23:20