równania różniczkowe rzędu 2
Dżastina: Znależć rozw podanych rownan:
a) yy''−(y')2=y'
b)(1+y2)y''=2y(y')2
6 lis 17:43
Dżastina: Ponawiam
6 lis 18:10
Krzysiek: a)y'=t(y)
wstawiając do równania:
| | dt | |
yt(y) * |
| −(t(y))2 =t(y) |
| | dy | |
rozdzielając zmienne:
ln|t+1| =ln|y| +C
czyli: t+1=e
lny +C =y*e
C
t=yC
1 −1
| | dy | |
wracając do podstawienia: t= |
| |
| | dx | |
znów rozdzielasz zmienne i liczysz całki
6 lis 18:48
Dżastina: y'=yc1−1
dydx=yc1−1
dyyc1−1=dx
całkujemy
1c1ln|yc1−1|=x+c2
ln|yc1−1|=c1(x+c2)
ec1x+c1c2=yc1−1
y=1/c1+(ec1x+c1c2)/c1
7 lis 16:23
Dżastina: czyli ec1x+c1c2=ec1x*ec1c2=ec1x *C3
7 lis 16:26
Dżastina: bo w odpowiedzi jest tak :y(x)=c2/c1 *ec1x+1/c1
czyli jak zastąpie ec1c2=c3 to mi właśnie wyjdzie tak...
Może tak być?
7 lis 16:30
Krzysiek: tak
7 lis 16:32
Dżastina: dzięki

a odnośnie przykładu drugiego, a dokładniej samej końcówki... Wyszło mi:
1/c
1tg(1+y
2)=x+c
2
W odp jest: y(x)=tg(c
1x+c
2)
I za bardzo nie wiem jak to sensownie przekształcić?
7 lis 16:46
Krzysiek: Mi wyszło jak w odpowiedziach...
t=C(1+y2 )
czyli po rozdzieleniu zmiennych i policzeniu całek:
arctgy =Cx+C1
czyli: y=tg(Cx +C1)
7 lis 16:53
Dżastina: Tak, tak.. ∫ 1/(1+y
2)=arctg y, a ja tam wpisałam przez przypadek tg

Teraz już wszystko
jasne
7 lis 16:58