trygonometria
Saizou : narysuj odpowiednie wykresy i odczytaj rozwiązania równania:
lcosxl+sinx=1
lcosxl=1−sinx /
2
cos
2x=1−2sinx+sin
2x
1−sin
2x=1−2sinx+sin
2x
−2sin
2x+2sinx=0
−2sinx(sinx+1)=0
coś takiego tylko trzeba dokończyć
6 lis 17:10
Saizou :
6 lis 17:24
Saizou : up
6 lis 18:03
lk: Narysuj na jednym rysunku wykresy |cosx| oraz 1 − sin x. I odczytaj punkty przecięcia.
6 lis 18:14
Saizou : a tak jak ja przedstawiłem to może być
6 lis 18:18
lk: Wydaję mi się że nie, ale nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, więc musisz poczekać aż ktoś
doświadczony sie pojawi.
6 lis 18:32
Saizou :
6 lis 19:25
MQ: Nie, bo wg ciebie rozwiązanie istnieje dla sinx+1=0, czyli np. dla x=−π/2
Ale dla x=−π/2 cosx=0 a sinx=−1, a to daje 0+(−1)=−1, a nie 1
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
6 lis 19:33
MQ: Acha, masz błąd w wyliczeniu:
Powinno być −2sinx(sinx−1)=0
I teraz chyba się zgadza.
6 lis 19:36
Saizou : tak taka literówka
6 lis 19:38
Mila:

lcosxl+sinx=1⇔|cosx|=1−sinx
y=cosx symetria względem OX tej części co znajduje się pod osią→g(x)=|cosx|
g(x)=|cosx| ( niebieski )
f(x)=1−sinx
( y=sinx (popielaty)
symetria OX→h(x)=−sinx translacja o wektor [0;1]→f(x)=1−sinx)
f(x)=1−sinx (różowy) odczytaj rozwiązania.
6 lis 21:35