Prawdopodobieństwo
Pasterz: Prawdopodobieństwo (tali9a kart)
Z tali 52 kart losujemy jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo że karta tak będzie pikiem
lub figurą dowolnego koloru(prze figurę rozumiemy tu waleta damę króla)

?
obliczyłem ale nie wiem czy dobrze
| | 25 | |
Czy wynik to P(AuB)= |
| i czy dobrze zapisałem tą odpowiedz ? |
| | 52 | |
6 lis 16:48
Pasterz: ?
6 lis 16:54
Patronus: możliwe piki − 13
możliwe figury (walet, dama , król) − 12
jednocześnie pik i figura − 3 (policzone podwójnie)
| | 13 | | 12 | | 3 | | 22 | |
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
ale ja bym do figur doliczył jeszcze asy.
6 lis 16:54
Nienor: omega jest oczywista,
mocA=C
113+C
14
6 lis 16:55
Pasterz: no ale uważają że as to nie figura
6 lis 16:58
Pasterz: | | 17 | |
A jak wyszło ci te |
|  wynik to raczej tak jak Patronus zrobił |
| | 52 | |
6 lis 17:00
Nienor: bo dla mnie figura to tylko dama

, widać jaki ze mnie karcista
6 lis 17:02
Pasterz: haha
6 lis 17:03