macierz
daniel: jak znalesc wyznacznik macierzy 4x4 ?
−2 0 0 0
2 3 0 0 = ... ?
−3 1 2 0
1 4 3 1
6 lis 15:57
asdf: skreślam ostatnią kolumnę i ostatni wiersz:
1 * (−1)2{4 + 4} * wyznacznik
−2 0 0
2 3 0
−3 1 2
jak mam zera w kolumnie to znowu: ostatni wiersz i ostatnią kolumnę:
2 * (−1)3 + 3 * wyznacznik
−2 0
2 3
2 * (−2*3 − 2*0) = 2 * (−6) = −12
6 lis 16:07
Krzysiek: asdf, może zamiast 'skreślam' to: 'rozwijam względem ostatniej kolumny'
6 lis 16:15
daniel: zrobilem to tak , bo nie rozumiem o coo wam chodzi za bardzo

3 0 0
−2 * [ 1 2 0 ] = −2 * 6= −12
4 3 1
6 lis 16:29
daniel: skoro jestesmy przy macierzach, mozecie powiedziec mi czy dobrze zrobilem :
znajdz macierz B
−1
1 2 3
B= 3 2 1
1 1 2
detB= −4
3 −5 1
B
D= −1 −1 1
−4 8 −4
3 −5 1
−4 8 −4
6 lis 16:32
6 lis 16:39
daniel: B
−1 to jest napisane na samym dole? bo jesli tak to widze ze zle mam
6 lis 16:45
daniel: nie no w sumie to chyba dobrze, bo na samym dole macierz nie zostala transponowana
6 lis 16:46
daniel: a nie sory , wszystko okej, to ja zle przepisalem z zeszytu moje rozwiazanie . wszystko jasne
dizekie za stronke
6 lis 16:47