funkcja kwadratowa
ola: wyznacz te wartości parametru m, kdla których nierówność jest spełniona przez każdą liczbe
rzeczywistą
(4−m)x
2−3x+m+4>0
Mam takie zapytanie. czy musze rozpatrywać dwa przypadki, : jesli chodzi o fukcje kwadratową i
liniową

Czy jesli tak zrobie, to bedzie błąd ?
6 lis 15:52
ola: pomocy !
6 lis 16:23
ola: ludzie, pomocy
6 lis 16:34
krystek: 1) a>0 i Δ<0
6 lis 16:35
ola: a jesli napisze ze dla "przypadku liniowego" 4−m=0 czyli m=4. i wykaze ze dla nie wszystkich x
jest spełniona nierówność czyli m∊δ(zbioru pustego(, to te będzie dobrze ?
6 lis 16:40
krystek: ma być spełnione przez każda liczbę .
dla m=4 masz −3x+8>0 nie jest spełnione dla każdej x∊R
6 lis 16:42
krystek: Należy teraz dla f kwadratowe!
6 lis 16:43